Ny indsats skal hjælpe startups i gang med grøn og lokal produktion

Hardware-startups skal have bedre hjælp til at komme i gang med en bæredygtig produktion fra start. Det skal projektet ’Future Manufacturers’ være med til at sikre. Bag indsatsen står Danmarks produktionsklynge MADE, DI Produktion og Industriens Fond, som har bevilget 4,5 mio. kr. til projektet.

”For mange produktionsiværksættere er det en afgørende fase at gå fra ide og prototype til etableringen af en reel fuldskalaproduktion. Kravene er mange, og det er en stor investering, der kræver særlig teknologisk indsigt. Med dette projekt skaber vi en platform, hvor iværksættervirksomheder kan få hjælp til at opbygge en effektiv og bæredygtig produktion fra starten,” siger direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang.

Et sådant tilbud har manglet specifikt til de hardware-startups, der står over for et vigtigt valg, når der skal sættes gang i produktionen. Projektet skydes i gang med tre forskudte hold af ca. 15 startups, der skal gennemgå intensive forløb, som blandt andet indebærer sparring med rådgivere, afsøgning af produktionsmuligheder i Danmark og mulighed for finansiering af projekter relateret til bæredygtig produktion og cybersikkerhed. Den viden skal så bredes ud og komme endnu flere danske startups til gavn.

En bro mellem startupmiljø og Produktionsdanmark

”Future Manufacturers” skal gøre det lettere for startups at finde de rigtige indgange til, hvordan man kan producere smart, bæredygtigt og lokalt. Hvem kan hjælpe med at producere det nye produkt? Hvad må det koste? Hvilke materialer og metoder skal man vælge? Og hvilke krav skal stilles?

”Det er vigtigt, at danske startups får adgang til de etablerede produktionsvirksomheders viden om og erfaringer med, hvordan man producerer i høj kvalitet,” forklarer direktør i DI Produktion Peter Trillingsgaard og tilføjer:

”Vi skal gøre danske startups klar til produktion – med udgangspunkt i bæredygtighed og produktion i Danmark.”

Bæredygtigt og lokalt

Indsatsen styrker ikke blot de enkelte startups, men også Danmarks position i den globale konkurrence.

”Med indsatsen understøtter vi de næste generationer af virksomheder, der producerer bæredygtigt i Danmark. Danmarks fremtidige konkurrencedygtighed som produktionsland kræver et stærkt startupmiljø, der kan udvikle og producere nye produkter effektivt og bæredygtigt i tæt samarbejde med Produktionsdanmark,” forklarer Nigel Edmondson, direktør i MADE.

Bæredygtig produktion er fremtidens virksomheders ”license to operate”, understreger han og peger samtidig på, at det kan være en stor fordel at have lokal produktion:

”Der er mange iterationer, når man starter en produktion op, og her er det smart at have produktionen tæt på,” siger Nigel Edmondson.

Åbner snart for ansøgninger

Det bliver muligt at søge om at blive en del af Future Manufacturers i første kvartal af 2024 (hold øje med open call på MADE’s hjemmeside).

Målgruppen for Future Manufacturers er danske startups, der har en prototype og nu skal i gang med at producere og gerne vil gøre dette bæredygtigt. Produkterne kan være alt fra medicinsk udstyr og køretøjer til inventar og byggematerialer. Det kan også være startups, der gerne vil gøre en nyligt opstartet produktion mere effektiv og grøn gennem for eksempel automatisering og valg af genanvendelige materialer.

Kontakter

Anders Brandtoft
Presse- og kommunikationschef, Industriens Fond
Tlf: 31 12 27 43
ab@industriensfond.dk

Anders Sparre
Chefkonsulent og ansvarlig for MADE for Startups
Tlf: 2627 2494
asparre@made.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.