Nu skal over 100.000 børn kode med ultra:bit

Stor interesse fra landets skoler gør 100.000 børn i de kommende 4. til 6. klasser til en del af læringsprojektet ultra:bit.

Flere end 100.000 børn i de kommende 4., 5. og 6. klasser kan allerede nu glæde sig til efter sommerferien at blive en del af læringsprojektet ultra:bit.

Gennem projektet får de en unik mulighed for at lære om kodning, teknologi og digital dannelse med en mikrocomputer som omdrejningspunkt. Og endnu flere børn kan komme til. Det er nemlig stadig muligt for skoler at tilmelde sig ultra:bit.

Igen i år er der stor interesse for læringsprojektet ultra:bit. Hele 1008 skoler har allerede tilmeldt sig næste års ultra:bit, som nu vokser fra kun at være for børn i 4. klasse til at omfatte børn på 4., 5. og og 6. klassetrin. Skolerne har tilmeldt flere end 100.000 børn i 4. til 6. klasse, hvoraf de kommende 5. klasser, allerede har fået deres egen mikrocomputer ’BBC micro:bit’ sidste år.

ultra:bit er et storstilet fælles lærings- og undervisningsprojekt, som er støttet af Industriens Fond, og udviklet af DR og CFU i samarbejde med store dele af undervisningsverdenen. Med en millionbevilling fra Industriens Fond er det blevet muligt at tilbyde alle tilmeldte skoler ultra:bit-sæt med mikrocomputere ’BBC micro:bit’, som de kan beholde og frit bruge i undervisningen på 4.-6. klassetrin.

Den store interesse fra børn og lærere har ført til, at vi har udvidet ambitionerne. Jo flere børn vi kan inspirere til at være kreative med kodning desto bedre. Og det har ultra:bit-projektet skabt en enestående mulighed for. Med projektets samlede formidlingsindsats kan vi løfte mange børns kompetencer og skabe en bred interesse og nysgerrighed over for teknologi. Det er vigtige kompetencer – også på fremtidens arbejdsmarked, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.
 

Læringsprojekt med stort udbytte

I 2018 fik en hel årgang 4. klasser muligheden for at blive ’årgang ultra:bit’, og ca. 60.000 børn fik deres egen BBC micro:bit, som de kunne bruge i undervisningen.

Målet med ultra:bit er at løfte børnenes forståelse for teknologi og gøre dem i stand til at bruge deres naturlige nysgerrighed og skaberkraft til at være skabende med teknologi. Samtidig vil ultra:bit styrke børnenes kritiske stillingtagen over for teknologien omkring os.

En evaluering foretaget af Naturfagenes Evaluerings- og Udviklingscenter (NEUC) blandt lærere i ’årgang ultra:bit’ viser, at ultra:bit giver børn mod på at lære at kode og lyst til at arbejde videre med teknologi.

Lærerne i undersøgelsen melder, at deres elever har taget ultra:bit til sig. Således oplever 95 procent af lærerne, at eleverne synes, det er lettere at kode, end de troede før ultra:bit, mens 96 procent af lærerne oplever, at eleverne gerne vil lære mere om kodning og teknologi.
 

ultra:bit for de 10-12-årige i efteråret 2019

Efter sommerferien modtager de tilmeldte skoler deres ultra:bit-sæt til undervisningen. Samtidig tilbyder ultra:bit en masse nyt undervisningsmateriale, der giver inspiration til at bruge BBC micro:bit i undervisningen i bl.a. dansk, matematik og natur og teknologi. Undervisningsmaterialet følger fælles mål og klæder læreren på til at gå i gang med forløb med teknologi.

Børnenes egen TV-kanal DR Ultra sætter fokus på teknologi i børnehøjde.

DR Ultra byder i efteråret 2019 på en stribe programmer og aktiviteter, der skal inspirere børn til at udnytte deres veludviklede fantasi, nysgerrighed og kreativitet til at tage kontrollen over teknologien og skabe med den, siger Morten Skov Hansen, kanalchef for DR Ultra.

En af efterårets store aktiviteter er den nye ultra:bit-innovationskonkurrence, som kårer børns bedste idéer til, hvordan teknologi kan være med til at skabe en bedre verden.

4. og 5. klasser får desuden mulighed for at komme på ’ultra:bit camps’, som er en helt særlig læringsevent, hvor børn bevæbnet med BBC micro:bits oplever, hvordan teknologi og kreativitet kan smelte sammen i en helt unik og underholdende event.

ultra:bit har også fokus på lærerne. Op mod 4000 lærere har allerede fået kompetenceudvikling gennem skræddersyede lærerkurser, som Center for Undervisningsmidler (CFU-Danmark) har udviklet til ultra:bit.

I 2019-2020 vil 3000 undervisere få tilbud om nye ultra:bit-kurser, og der vil også blive tilbudt ’supertaskforce-forløb’ til resursepersoner på skoler i hele landet. Lærerkurserne kan søges gennem skolernes lokale CFU.

Projekt data

PROJEKTET

Ultra:bit er tilvejebragt af DR og Industriens Fond i samarbejde med Centre for Undervisningsmidler.

TILMELDING

Alle skoler kan tilmelde sig ultra:bit inden 1. maj 2019 ved at benytte nedenstående link til tilmelding.

KONTAKT

Yderligere information kan fås ved at kontakte Industriens Fonds sekretariat:

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.