Mange skoler er med i ultra:bit ved skolestart

ultra:bit oplever stor tilslutning. Godt 1.300 skoler har ved skolestart tilmeldt elever i 4., 5. og 6. klasse til den landsdækkende læringsindsats med fokus på børns digitale dannelse.

Både lærere og forældre – men frem for alt børnene – har taget så godt i mod ultra:bit-projektet, at indsatsen nu bliver udvidet, så børn i både 4., 5. og 6. klasse kan deltage. Ultra:bit, der blev lanceret sidste år til 4. klasserne alene, har til formål gennem programmer på DR Ultra og læringsaktiviteter i skolerne, at inspirere børn til at udvikle digitale færdigheder gennem leg og undervisning.

Som del af projektet får eleverne en mikrocomputer mellem fingrene og skaber i fællesskab alt fra fugtighedsmålere og mini-vindmøller til skridttællere eller slik-alarmer ved brug af kodning og kreativitet.

Mere end 8 ud af 10 grundskoler har valgt at være med i projektet her ved skolestart. Godt 1.300 skoler har således tilmeldt deres 4., 5. og 6. klasser til ultra:bit og modtager netop i disse dage de nye ultra:bit-sæt. Det er forventningen at i alt 100.000 børn bliver en del af ultra:bit.

ultra:bit er udviklet af DR, Industriens Fond og CFU sammen med store dele af undervisningsverdenen. Den tre-årige indsats består af en hel række børneprogrammer på DR Ultra om digital dannelse, undervisningsmaterialer på DR Skole samt en hel række af forskellige læringstilbud, som skal inspirere børn til at gå fra at være storforbrugere af teknologi til også at være skabere med teknologi og samtidig tage kritisk stilling til den teknologi, vi omgiver os med på daglig basis.
 

Knæk Klimakoden

Børnenes egen kanal, DR Ultra, sætter fokus på digital dannelse i løbet af efteråret. Børnene vil opleve, at nogle af deres yndlingsprogrammer kommer til at handle om teknologi og digital dannelse i børnehøjde.

Et af de nye tiltag i ultra:bit, er den store innovationskonkurrence ”Knæk Klimakoden”, der gennemføres i samarbejde med blandt andre UNICEF. Konkurrencen sætter fokus på FN’s Verdensmål og opfordrer børn, der går i 4., 5. og 6. klasse, til at bruge kreativitet og teknologi til at finde på de mest fantastiske, anderledes og sjove teknologi-idéer, der kan gøre forældre mere klimavenlige.
 

Stor opbakning over hele landet

Sidste år tilmeldte skolerne 60.000 børn i 4. klasse til ultra:bit, og allerede efter mindre end ét år har børn og lærere haft udbytte af indsatsen. 9 ud af 10 børn, der har deltaget i ultra:bit, synes, at det er lettere at kode, end de troede. Og 8 ud af 10 lærere oplever, at ultra:bit har klædt dem på til at undervise i at bruge teknologi til kreative løsninger. Det viser en evaluering fra Naturfagenes Evaluerings- og Udviklingscenter. På den baggrund bliver ultra:bit nu udvidet til både 4., 5. og 6. klasser fremover.

Vi har oplevet en overvældende opbakning til ultra:bit, og er glade for at endnu flere børn nu får mulighed for selv at bruge skaberkraft og kritisk sans, når de prøver kræfter med teknologi og programmering gennem leg og undervisning i skolen. Digital dannelse og gode digitale kompetencer vil være værdifulde for både børnene selv, men også for det danske samfund og den danske konkurrenceevne i mange år frem,” siger adm. direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.

CFU – Center for Undervisningsmidler ved professionshøjskolerne tilbyder ultra:bit-kurser for undervisere og har lige nu travlt med at levere ultra:bit-sæt til de mange tilmeldte skoler.

Det er jo helt fantastisk med det store engagement i ultra:bit over hele landet. Vi har flere kommuner, hvor samtlige skoler er tilmeldt, og det vidner om, at ultra:bit har ramt plet både hos børnene og lærerne,” siger Peter Bak-Jensen, der er CFUs tværgående projektleder for ultra:bit.

Både i skolen og i fritiden er ambitionen, at ultra:bit-indsatsen kan bidrage til, at børnene både prøver at kode og ikke mindst afkode teknologien, de omgiver sig med i hverdagen.

Projekt data

om ultra:bit

Ultra:bit er udviklet af DR, Industriens Fond og CFU, sammen med store dele af undervisningsverdenen. Den 3-årige indsats består af børneprogrammer på DR Ultra, undervisningsmaterialer på DR Skole samt en hel række af forskellige læringstilbud.

Knæk Klimakoden

Vær med i ultra:bits landsdækkende konkurrence om at finde på de mest fantastiske, anderledes og sjove teknologi-idéer, der kan gøre forældre mere klimavenlige. Ingen idéer er for skøre eller for fantasifulde til Knæk Klimakoden. Præmierne for ’Bedste Idé’ og ’Bedste Løsning’ er 15.000 kr. til en oplevelsestur med klassen. Læs mere her.

Nyt undervisningsmateriale

DR Skole tilbyder en masse nyt ultra:bit-undervisningsmateriale, der giver inspiration til at bruge BBC micro:bit i undervisningen i blandt andet dansk, matematik og natur og teknologi. Undervisningsmaterialet følger fælles mål og klæder lærere på til at gå i gang med forløb med teknologi.

Læringstilbud

Center for Undervisningsmidler tilbyder undervisere på mellemtrinnet kompetenceudvikling, og 8.000 børn og deres lærere deltager i ultra:bit camps, ligesom landets biblioteker og en hel række samarbejdspartnere laver arrangementer om digital dannelse.

KONTAKT

Yderligere information kan fås ved at kontakte Industriens Fonds sekretariat:

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.