Langt flere skal i gang med at producere plantemad
Hvis vi skal tage den grønne omstilling alvorligt, har de danske middagsborde brug for langt flere grønne alternativer til hakkebøffen og koteletten. Derfor har vi i Industriens Fond netop givet 20 millioner til udvikling af området.
19. december 2023 / Bæredygtig produktion
Af: Thomas Hofman-Bang, direktør, Industriens Fond
Danske fødevarerproducenter burde for længst være gået i gang med at udvikle plantebaserede produkter, som forbrugerne har lyst til at sætte tænderne i. Det er dog ikke sket i helt samme tempo, som man kunne ønske sig. Retningen er rigtig, men der skal skubbes endnu hårdere på for at realisere potentialet, og det er netop det, vi i Industriens Fond håber at opnå med vores bevilling på 20 millioner kroner til Turbo Plant.
Turbo Plant-projektet arbejder allerede tæt sammen med virksomheder for at hjælpe dem med at udvikle plantebaserede fødevarer og finde markeder for dem. I Industriens Fond håber vi, at bevillingen vil kunne skubbe på for at accelerere udviklingen. Det handler om at sætte initiativer i gang, som kan gøre, at danske virksomheder kommer foran og hjælpe med at udvikle dem og sikre deres adgang til markedet.
Timingen er rigtig
Desuden begynder vi nu at se handling på det politiske plan. Regeringen skød sidste år 675 millioner kroner i en plantefond, der frem mod 2030 skal sikre flere satsninger på plantebaserede fødevarer i dansk landbrug.
Så timingen er helt rigtig.
Det er vores rolle som fond at understøtte erhvervslivets tiltag og sætte ind på områder, hvor vi kan skubbe til tingene. Danmarks historiske position på fødevareområdet gør det desuden helt naturligt at satse på et af de områder af fødevarefeltet, hvor også klimaregnskabet spiller en stor rolle.
Fødselshjælp
I lyset af regenringens 675 millioner store investering på området, kan 20 millioner syne af lidt. Men vi skal starte et sted. Industriens Fond kan agere fødselshjælper og skubbe på ting, der ellers ikke vil ske. Og så skal markedet sidenhen nok trække det videre, som vi så det med økologien.
Turbo Plant-projektet er forankret omkring Food Innovation House i Vejle og tilbyder plantefokuserede SMV’er hjælp til strategi, kapital-tjek, eksport og ikke mindst matchmaking. Turbo Plant kan både hjælpe med hjælper med at finde de kunder og samarbejdspartnere, der skal til for at flytte virksomheden til næste niveau.
Bag det toårige projekt står foruden Industriens Fond også en række partnere som Mærkevareleverandørerne, Culinary Institute by Vejle Erhverv, Kombination, Efiko, Heco et al, Food & Bio Cluster, Dansk Vegetarisk Forening, Food from Denmark, og Bio aus Denmark.
Flere skal med
Hverken indsatsen fra Industriens Fond eller regenringes håndsrækning kan stå alene. Mange flere skal hjælpe omstillingen på vej, så vi sikrer os, at danske producenter får flere succesoplevelser med at udvikle og sælge plantebaseret mad og drikke.
Turboplant-projektet skal hjælpe 140 virksomheder i gang, og samtidig er det målsætningen at opbygge en værdikæde med 300 virksomheder indenfor det plantebaserede fødevareområde. Men der er plads til endnu flere på det danske marked.