Kinesiske brobyggere skal lokke danske studerende til Kina
I slutningen af april rejser 14 kinesiske studerende ved det dansk-kinesiske universitetscenter i Beijing Sino-Danish Center (SDC), på studietur til Danmark, for at fortælle danske studerende om mulighederne for at studere i Kina. Turen er sponsoreret af Industriens Fond og koordineret af danske studerende fra SDC.
24. april 2014
SDC udbyder syv engelsksprogede kandidatuddannelser inden for det naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige felt, hvor danske og kinesiske studerende læser sammen ved centeret i Beijing. Uddannelserne giver de studerende en unik uddannelse og skal gøre dem særligt attraktive for danske og kinesiske virksomheder og organisationer med interesser i Kina. På den samfundsvidenskabelige uddannelse i Public Management & Social Innovation, uddannes de studerende til at håndtere fremtidens globale velfærdsudfordringer. Fra d. 26. april til d. 05. maj, rejser 14 kinesiske studerende fra uddannelsen til Danmark, for at udforske det danske velfærdssamfund og dele deres erfaringer med danske studerende, der overvejer at læse en kandidatuddannelse i Kina. Studieturen er sponsoreret af Industriens Fond, som har doneret 100 mio. til centerets nye bygning, Industriens Fonds Hus i Beijing. Industriens Fond har valgt at sponsorere studieturen, for at skabe øget opmærksomhed om de unikke uddannelser i Kina.
Adm. direktør i Industriens Fond Mads Lebech udtaler:
”Samspillet mellem universiteterne, de studerende og industrien er centralt i forhold til de fremtidige muligheder for Danmark i Kina. De danske studerende, der i dag læser deres kandidatuddannelse i Kina er sammen med deres kinesiske medstuderende en vigtig kilde til at kunne bygge bro. Således er besøget en unik chance for at vise frugterne af det dansk-kinesiske uddannelsessamarbejde og kan forhåbentlig inspirere andre til også at prøve kræfter med Kina. ”
Mød de kinesiske uddannelsespionerer i Danmark
De 14 kinesiske studerende, tager onsdag d. 30. april på rundtur til de danske universiteter, for at fortælle om deres oplevelser ved SDC. Arrangementerne skal informere danske studerende om den unikke mulighed for at læse en kandidatuddannelse ved SDC i Beijing. På CBS og Aalborg Universitet inviteres interesserede studerende til en eftermiddag i Kinas tegn. Her vil danske og kinesiske kandidatstuderende holde oplæg om deres faglige og kulturelle oplevelser ved SDC, og danske og kinesiske forskere, vil fortælle om deres forskningssamarbejder hos SDC. Efterfølgende inviteres interesserede journalister til at møde de danske og kinesiske studerende, der vil fortælle om kulturforskellene mellem Danmark og Kina og hvordan det har været, at studere sammen på tværs af kulturforskelle.
De studerende rejser i løbet af studieturen rundt i landet til en række arrangementer, hvor SDC inviterer alle interesserede pressefolk til at deltage i. Der vil være mulighed for, at interviewe de studerende, tage billeder og optage video til de forskellige arrangementer, som blandt andet inkluderer følgende udpluk:
- De kinesiske studerende skal se Folketinget, for at få en øget forståelse for hvordan det danske demokrati fungerer.
- De kinesiske studerende skal besøge et plejehjem, for at komme helt tæt på de danske velfærdsløsninger.
- De kinesiske studerende skal til Ørestaden, for at se på klimavenligt byggeri.
Fremtidens dansk-kinesiske ambassadører
Studieturen planlægges af de to studerende ved SDC, Tanja Krawack og Julie Engelsborg Karlsen, som har boet i Kina siden 2012. Tanja og Julie studerer Public Management & Social Development ved SDC, sammen med de 14 kinesere, der kommer til Danmark. Uddannelsen arbejder med at skabe bæredygtige løsninger inden for de udfordringer som både det danske og kinesiske samfund i fremtiden vil stå overfor. Der arbejdes eksempelvis med globale udfordringer for velfærds- og miljøsektoren. De studerende har særligt fokus på samspillet mellem den offentlige og private sektor, herunder hvordan danske virksomheder kan indgå i det voksende marked for velfærds- og miljøløsninger i Kina. Tanja og Julie har koordineret studieturen for deres kinesiske medstuderende og siger:
”Vores uddannelse arbejder ud fra en tværkulturel kontekst, hvor erfaringer fra både den danske og kinesiske kultur, er essentielt for udbyttet af læringen. Derfor har vi arrangeret en studietur til Danmark for vores kinesiske medstuderende. Formålet er, at give vores kinesiske medstuderende en chance for at opleve det danske samfund, som de har lært om gennem deres kandidatuddannelse. Vi vil give vores kinesiske medstuderende en chance for at opleve Danmark og vi glæder os rigtig meget at vise dem en række forskellige elementer i det danske samfund. ”
Med studieturen ønsker Tanja og Julie at give deres kinesiske medstuderende en bedre forståelse af de velfærdsløsninger man bruger i Danmark. Målet er, at skabe fremtidens kinesiske ambassadører for Danmark, der fremover dels kan indtage nøglepositioner i forhold til at hjælpe danske virksomheder på det kinesiske marked, og som dels vil promovere brugen af danske løsninger i Kina. Desuden skal de studerende snakke med repræsentanter for den danske industri, som kan give et indblik i hvad det er, der gør danske virksomheder interesserede i Kina – og hvad, der gør kinesiske virksomheder interesserede i Danmark.
Dansk erhvervsliv har brug for folk der kan hjælpe med at bygge bro på tværs af kulturer, og det kan kandidaterne fra Public Management & Social Development. Industriens Fond og Sino-Danish Center håber, at studieturen kan være med til, at forme nogle af fremtidens kinesiske brobyggere og være med til, at lokke flere danske studerende til Kina.
Projekt data
KONTAKT:
For yderligere information om grundlaget for støtten og Industriens Fonds engagement i projektet:
Adm. direktør Mads Lebech
E: ml@industriensfond.dk
T: 70 20 92 08
For yderligere information og mulighed for at interview kinesiske og danske SDC-studerende:
Tanja Krawack
E: tanja.krawack@gmail.com
M: 26 25 03 28
Julie Engelsborg Karlsen
E: julieengelsborg@gmail.com
M: 28 34 02 78