Iværksætterprogram vil udvikle fremtidens byer

Et nyt dansk innovationsprogram for verdens mest lovende virksomheder inden for byggeriet har set dagens lys. Programmet hedder Urbantech og skal styrke udviklingen af nye løsninger til bæredygtigt byggeri og byudvikling. Interesserede iværksættere kan alde rede nu søge om at blive en del af det nye program.

Det nye projekt skal styrke vækstlaget indenfor byggeriet og skal være med til at sætte den danske byggebranche yderligere på verdenskortet. Også som et sted hvor innovation og nye teknologier spiller en hovedrolle og hvor man som iværksættervirksomhed har gode vilkår for at samarbejde med etablerede virksomheder og få adgang til en attraktiv talentmasse.
 

Programmet bygger på partnerskaber

Gennem partnerskaber med en række danske virksomheder – blandt andre COWI, VKR Holding og EWII – er det ambitionen, at der over de næste tre år skal opdyrkes og udvikles nye idéer og løsninger inden for teknologisk innovation til fremtidens byer. Urbantech-projektet skal således blandt andet have fokus på digitale løsninger, som kan gøre byggeri mere effektivt, bygninger og energisystemer mere fleksible og byrum mere multifunktionelle.

Innovation og bæredygtighed er en vigtig del af vores DNA og for at understøtte dette, vil vi gerne i højere grad give mulighed for at vores selskaber, herunder blandt andet VELUX, kommer endnu tættere på startupvirksomheder og miljøet heromkring,” siger Mads Kann-Rasmussen, der er CEO i VKR Holding.

Og netop fokusset på energi og optimal udnyttelse af ressourcer er også et tema hos andre af projektets partnere.

Digitalt integrerede løsninger i byggeriet er nødvendige for at sikre omstillingen til vedvarende energikilder. Fleksibilitet i energisystemet er en nødvendighed for at matche forbrug og produktion uden anvendelse af fossile brændsler,” siger Lars Bonderup Bjørn, der er adm. direktør hos EWII.

Med sin placering i Danmark kommer UrbanTech-programmet til at blive koblet med den danske tradition for at sætte brugerne og borgerne i centrum med fokus på livskvalitet – inde såvel som ude.
 

Danske styrkepositioner og global innovation

Formålet med Urbantech er at koble danske styrkepositioner inden for arkitektur, design og byudvikling med international ekspertise, teknologisk innovation og forretningsudvikling. Konkret vil programmet udvælge en gruppe af både danske og internationale startups og understøtte deres vækst gennem et intenst og skræddersyet accelerationsforløb. Omkring denne gruppe vil programmet blandt andet etablere et netværk af mentorer og investorer, og også involvere den etablerede industri.

Hver uge flytter mere end tre millioner mennesker ind til de store byer verden over. Det skaber store udfordringer og behov for nye innovative løsninger. Med deltagelse i Urbantech vil vi gerne være med til at støtte op om udviklingen af nye bæredygtige, digitale løsninger og samtidigt blive inspireret af de udviklingsmiljøer som findes omkring start-up virksomheder,” siger Lars-Peter Søbye, der er CEO i den globale ingeniørvirksomhed COWI.

Forventningen er, at de deltagende startups efter forløbet kan skalere forretningen yderligere og dermed være med til at fremme udviklingen af fremtidens bæredygtige byer, både globalt og inden for Danmarks grænser. Det skal understøtte den endnu større ambition med Urbantech, nemlig at forstærke Danmarks internationale position som frontløber i at skabe bæredygtige byer gennem et stærkt økosystem.
 

De bedste løsninger til fremtidens byggeri

Programpartnerne COWI, VKR Holding og EWII skal i samspil med egne forretningsenheder hjælpe de udvalgte iværksættere med at videreudvikle deres teknologi og forretning. Og det er altså den opgave, som skal fremmes og faciliteres af UrbanTech-programmet.

Programmet er søsat af Realdania og Industriens Fond, og drives i praksis af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, Dansk Design Center og Dansk Arkitektur Center. 

Et ambitiøst iværksætterprogram kan tiltrække talenter til Danmark, og det er et skridt i den rigtige retning i forhold til at få opbygget et dansk økosystem med fokus på intelligente byløsninger. I programmet faciliteres mødet mellem aktører i sektoren, og når virksomheder, vidensinstitutioner og myndigheder samarbejder, så kan det føre til gode resultater for alle parter. Målet er at skabe et konkurrencedygtigt UrbanTech-miljø i Danmark,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond og peger på, at Danmark allerede står stærkt grundet gode erfaringer inden for design, velfærd, cleantech, datahåndtering og infrastruktur.

Og de store ambitioner hilses også velkommen hos foreningen Realdania, der i sine projektaktiviteter generelt arbejder med det byggede miljø i Danmark.

Byggeriet kan lære meget af tech-verdens tilgang til innovation. Med Urbantech håber vi at kunne koble denne tankegang med fremtidens byggeri og byudvikling, så ikke bare de startups, der bliver koblet på programmet lykkes med at realisere deres løsninger til gavn for både danske byer og globalt, men så også danske virksomheder i byggebranchen får ny inspiration til deres arbejde og ideer,” siger Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania.

Projekt data

Læs mere

Der kan læses meget mere om det nye UrbanTech-projekt her på Industriens Fonds hjemmeside eller på projektets egen hjemmeside.

Partnerkreds

Projektet gennemføres i samarbejde med en række stærke aktører inden for byggeriet i Danmark. De kan besøges her.

KONTAKT

Eventuelle spørgsmål angående Industriens Fonds støtte til det nye initiativ kan stilles til fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.