Guide til konsortie- og netværksdannelse blandt MMV´er

Danske underleverandører er dagligt udfordret i at finde fodfæste i en globaliseret verden, men erfaringer viser at udveksling af viden på tværs af virksomheder har en positiv effekt på bundlinjen. Ny guide viser vejen.

Konsortier og kommercielle netværk gør det muligt for mindre underleverandører at skabe de faglige og økonomiske muskler, der åbner døren til at blive leverandør af mere værdifulde leverancer og større opgaver, end de normalt ville kunne klare alene.

Strategiske samarbejder er fremtidens vej til vækst og internationalisering for de mange danske små og mellemstore virksomheder. Alligevel er det meget få danske virksomheder, der benytter denne mulighed og går ind i strategiske konsortier og underleverandørnetværk. Dette skyldes blandt andet, at mange virksomheder finder konsortiedannelsesprocessen vanskelig. Guiden om konsortiedannelse og underleverandørnetværk gør op med dette og giver underleverandørerne en række praktiske værktøjer til at etablere det optimale konsortium.

Styrke dansk konkurrenceevne

Guiden om konsortiedannelse og underleverandørnetværk er et resultat af en temaindkaldelse Industriens Fond afholdt i 2012, hvor formålet var at finde projekter, der kunne sætte fokus på underleverandørers udfordringer i en globaliseret verden, herunder undersøge hvordan mindre og mellemstore virksomheder, der fungerer som underleverandører, kunne styrke deres konkurrenceevne.Guiden er ét af i alt seks underleverandørprojekter støttet af Industriens Fond, og Mads Lebech, adm. dir. i Industriens Fond mener, at ”det er et godt bud på, hvordan man kan øge konsortie- og netværksdannelser blandt danske underleverandører – og et godt bud på, hvordan en optimeret og forøget konsortiedannelse i Danmark vil kunne bidrage til øget eksport og vækst blandt danske MMV’er”.

Bredt samarbejde mellem klynge- og netværksorganisationer

Oxford Research har i samarbejde med klynge- og netværksorganisationerne CenSec, Offshoreenergy.dk og Copenhagen Finance It Region udarbejdet en guide, der skridt for skridt gennemgår, hvordan man i praksis griber konsortiedannelsen. Guiden sætter samtidig fokus på hvilke forhold og processer virksomhederne bør være særligt opmærksomme på, hvis det skal lykkedes at få etableret et funktionelt, handlekraftigt og bæredygtigt konsortium.

Guiden bygger på erfaringer fra nationale såvel som internationale cases og kilder. Bl.a. er der indsamlet erfaringer om ’do’s and don’t’s’ fra en lang række af de danske virksomheder, der har indgået i succesfulde såvel som mindre succesfulde konsortier. En række af disse cases er ligeledes præsenteret i guiden.

Projekt data

Yderligere information

Guiden er finansieret af Industriens Fond, og retter sig først og fremmest mod små og mellemstore virksomheder, men vil også i høj grad være relevant for klyngeorganisationer, virksomhedsrådgivere og andre erhvervsfremmeaktører, der til hverdag arbejder med underleverandører.

Spørgsmål vedrørende projektet kan stilles til fondens sekretariat: 70 209 208.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.