Gode råd til globale ledere

Global ledelse er svær at praktisere. Ny undersøgelse giver fire gode råd, der kan hjælpe danske ledere på den internationale scene.

Dansk vækst er afhængig af, hvordan danske virksomheder klarer sig på den globale scene. I et internationalt miljø præget af en tæt kamp om kunderne, er det afgørende at have en stærk konkurrenceevne. En af vejene mod en stærk konkurrenceevne går gennem dygtig ledelse og det er årsagen til, at Industriens Fond har støttet projektet Global Leadership Academy.  

Blandt resultaterne fra projektet findes en ny rapport, der indikerer, at der er et stort behov for at forbedre danske lederes globale ledelseskompetencer. Samtidig giver rapporten en række redskaber, der kan hjælpe med at skabe forbedringer og gode resultater.  

Globale ledere lades i stikken

Mange af de danske ledere der har deltaget i projektets undersøgelse, oplever at få et globalt ledelsesansvar uden samtidig at blive tilbudt udvikling af de kompetencer, der er centrale for at lykkes med lederrollen i en global kontekst. De er således overladt til at klare sig på egen hånd, hvilket kan vise sig uholdbart på både kort og lang sigt.    Rapporten indikerer, at de globale ledere alt for ofte kommer til kort, og blandt andet mangler følgende:  

  • Grundlæggende ledelseskompetencer, når det gælder ledelse på tværs af forretningsområder, der samtidig kan være i konkurrence med hinanden.
  • Evner til at skabe synergi og drage fordel af kulturelle forskelle.
  • Evner til at lede medarbejdere, som arbejder forskudt i enten tid, rum eller geografi.
  • Samtidig sætter en del af de ledere, der har deltaget i undersøgelsen, spørgsmålstegn ved de corporate programmer, som enkelte af dem trods alt tilbydes, da programmerne ofte er for generiske og ikke tager højde for den enkelte globale leders kompetenceudviklingsbehov. 

Fire konkrete råd til globale ledere

En opsummering af erfaringerne fra rapporten giver anledning til fire konkrete råd til virksomheder, der vil skabe stærkere globale ledere:  

  • Det første råd er at klarlægge, hvilken af de tre lederroller, virksomhedens ledere hører til. Det skaber refleksion og grundlag for en dialog om kompetencer og udviklingsbehov.
  • Det andet råd er, at den leder, der skal klædes på til sin globale rolle, går i dialog med sin leder om, hvilke kompetencer der er brug for i netop den position.
  • Det tredje råd ligger i direkte forlængelse af det andet og lyder, at den globale leder i samarbejde med sin leder og HR-afdelingen skal tale om, hvordan disse kompetencer kan opnås.
  • Det fjerde lyder, at den globale leder, uanset hvilken kategori vedkommende hører ind under, skal finde en sparringspartner med global erfaring, så der bliver samlet op på den læring, der opstår af de situationer og udfordringer, lederen skal håndtere.

Rapporten, der altså ser nærmere på danske ledere, der agerer globalt, kan læses i sin fulde længde nedenfor.

Projekt data

Projektet

Global Leadership Academy er søsat i samarbejde med DI – Dansk Industri, Copenhagen Business School og en række danske virksomheder. Læs meget mere om projektet her.

Rapporten

Global Leadership Academy har udgivet en rapport om danske lederes kompetencer og erfaringer inden for ledelse i en global kontekst.

Mere info

Projektet har sin egen hjemmeside, hvor viden fra flere års forskning, erfaringsopsamling og praksis er nedfældet. Her findes også muligheder for at dygtiggøre sig inden for global ledelse.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.