Cobots fremmer arbejdsglæde, men udfordres på sikkerheden
En ny undersøgelse om anvendelse af kollaborative robotter viser en positiv afsmitning på arbejdsglæden ude i produktionsvirksomhederne, men også en barriere for udbredelsen.
26. august 2020
Gevinsterne ved anskaffelse af cobots er mange, og efterspørgslen er stigende. Stadig flere virksomheder giver sig i kast med hjælperobotterne, da virksomhederne blandt andet oplever en hurtig implementering, øget produktivitet, og pladsbesparelse i produktionen.
I en ny undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut i samarbejde med Industriens Fond, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, konkluderes det derudover, at de samarbejdende robotter også øger medarbejdernes jobtilfredshed. Meldingerne fra undersøgelsens deltagende virksomheder viser, at cobotten også fungerer som et middel til at udvikle og uddanne folk, og har samtidig medvirket til en lettere tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft.
Det er gode nyheder for et marked, der forventes at stige med 600.000 enheder årligt og en estimeret vækst på 5.700 procent i 2027.
Barrieren
Til trods for den store begejstring begrænser cobots fulde potentiale dog midlertidig af manglende viden om teknologien og forretningspotentialet, manglende økonomi og manglende kompetencer på området. Små og mellemstore virksomheder har ikke det fulde overblik, hvilket afholder dem fra at bruge teknologien eller at udnytte den maximalt.
Sikkerheden opleves dog som den mest udfordrende del. Flere virksomheder efterspørger en standardisering af sikkerheden, som tager højde for mulige forhindringer – en værktøjskasse der rådgiver om lovgivningen og sikkerhed.
Uforløst potentiale
Cobot Lab i Odense arbejder på at indfri det uforløste potentiale, der forsat ligger i nye anvendelsesmuligheder af de kollaborative robotter. Blandt andet hjælper de virksomheder med at udvikle og afprøve nye, innovative cobot-løsninger, og med at tænke sikkerheden ind fra starten.
Cobot Knowledge Lab blev etableret i 2019 som et samarbejde med Industriens Fond, og kører frem til 2021.
Projekt data
LÆS OM PROJEKTET
Her på Industriens Fonds hjemmeside kan der læses mere om Cobot Knowledge Lab.
Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Teknologisk Institut i samarbejde med Aarhus Universitet og Syddansk Universitet – og udført i regi af projektet Cobot Knowledge Lab, som er støttet af Industriens Fond.
Der er gennemført kvalitative, semistrukturerede interviews med 15 SMVer i Danmark.
- 8 under 250 ansatte
- 3 mellem 250-500 ansatte
- 4 over 500 ansatte
Cobot Knowledge Lab er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, DIRA, Odense Robotics, AU, SDU og Fraunhofer IPA.
Kontakt
Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.