Besøgscenter (KU)

Naturfagligt samspil. Samfundet, industrien og erhvervslivet ”skriger” på veluddannede unge med en naturvidenskabelig baggrund. Nyt besøgscenter skal medvirke til at øge interessen for naturvidenskab.

Naturfagligt samspil. Samfundet, industrien og erhvervslivet ”skriger” på veluddannede unge med en naturvidenskabelig baggrund. Og behovet bliver ikke mindre fremover. Men desværre er interessen for naturfag faldende i såvel folkeskolen som i gymnasiet og blandt lærerstuderende på landets seminarier. Det skal der gøres noget ved, mener Industriens Fond og Københavns Universitet, KU. De er gået sammen i et fælles projekt for unge og deres lærere – at skabe de fysiske rammer for et besøgscenter på KU i forbindelse med det kommende nybyggeri Niels Bohr Science Park. Projektet går ud på at skabe rammer, hvor de unge sammen med deres lærere kan ”stikke fingrene i naturvidenskabens spændende og opklarende vande” i selskab med topforskere og studerende.

Der er masser af job i vente i industrien og den resterende del af erhvervslivet for veluddannede unge med en naturvidenskabelig, matematisk eller datalogisk baggrund. Men det kniber med at skabe interesse for fagene i Folkeskolen og gymnasiet. Det samme er tilfældet på landets lærerseminarer, hvor kun 6,3 procent af nye lærerstuderende vælger naturfag som linjefag.

Den udvikling er meget alvorligt for velfærdssamfundet. Det betyder nemlig, at vi i en overskuelig fremtid vil mangle kvalificeret, veluddannet og innovativ arbejdskraft indenfor naturfagene. Uddannelser, som ellers skal sikre os en solid plads fremover på det internationale marked indenfor bl.a. højtudviklede produkter og serviceydelser.

Tip-top moderne

Det er en væsentlig grund til, at der bliver bygget et tip-top moderne besøgscenter i forbindelse med etableringen af den kommende Niels Bohr Science Park på KU. Og med en støtte på fire millioner kr. fra Industriens Fond er det nu muligt at bygge besøgscentret.

Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, siger om projektet og perspektiverne for danske virksomheder i denne forbindelse.

– Fonden er gået med i projektet, fordi vi mener, at et besøgscenter vil forstærke samspillet mellem grundskole, gymnasier på den ene side og universitetet på den anden og herigennem være med til at få flere unge til at overveje en naturvidenskabelig studiekarriere. Besøgscentret er desuden en rigtig fin mulighed for at løfte fagligheden hos både folkeskole-, og gymnasieelever, samt hos lærerne. Høj faglighed og adgang til velkvalificeret arbejdskraft, er netop det, der sikrer, at industrien også i fremtiden forbliver konkurrencedygtig.

Niels Bohr Science Park kommer til at spille en vigtig rolle i denne forbindelse, når det indvies i 2016. Der skal bygges i alt 45.000 kvadratmeter med avancerede laboratorier, undervisningslokaler og forskerfaciliteter til en samlet pris på ca. 1,25 milliarder kr. Oven i kommer så byggeriet af besøgscentret.

Hotteste forskning

Her vil elever og lærere blive præsenteret for den nyeste og hotteste forskning. Et besøgscenter vil også give mulighed for at knytte personlige kontakter til forskere og studerende og lejlighed til at lave praktiske forsøg i samarbejde med bl.a. fysikere, kemikere, matematikere og dataloger.

Nils O. Andersen, dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på KU, sig om samarbejdet med Industriens Fond.

– De nye fysiske rammer for et besøgscenter er en fantastisk flot gave til alle landets folkeskoler og gymnasiale uddannelser. Med kreative forsøg og spændende undervisning kan vi vise de unge, hvad interessen for natur, teknik og sundhed kan føre med sig. Fremtidens væsentligste udfordringer for næste generation findes nemlig lige her og nu, hvad enten det er indenfor fødevarer, folkesundhed eller klima, siger Nils O. Andersen.

Det daglige arbejde i det kommende nybyggeri – på grænsen mellem Østerbro og Nørrebro – går i høj grad ud på at arbejde på tværs af de gængse videnskabelige opdelinger. Noget, som de besøgende elever og deres lærere også vil drage nytte af, når besøgscentret og resten af Niels Bohr Science Park er bygget færdig i 2016.

Besøgscentret bliver minimum på 120 m2 og vil danne de fysiske rammer for temaudstillinger, undervisningsaktiviteter, laboratorieøvelser, faglige oplæg og workshops m.m. Besøgscentret indvies sideløbende med Niels Bohr Science Park i 2016 og forventes at få 8.000-10.000 besøgende årligt fra folkeskoler og gymnasiale uddannelser.

Projekt data

KONTAKT

Yderligere information kan fås ved at kontakte Industriens Fonds sekretariat:

Morten Mommsen
Projektleder
Telefon: 33 37 62 09
Mail: mm@industriensfond.dk

Jette Miller
sekretariatsleder
Københavns Universitet
Telefon: 28 75 05 03.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.