35.000 børn er med i årets masseeksperiment

Masseeksperimentet, der er en del af årets Naturvidenskabsfestival, skal se nærmere på toiletforhold.

Hvert år i uge 39 afholdes Naturvidenskabsfestival over hele Danmark. Som navnet mere end antyder, så sætter festivalen fokus på de naturvidenskabelige fag ved arrangementer på blandt andet skoler, erhvervsskoler, efterskoler og biblioteker.

  • Læs mere om arrangementerne

Masseeksperimentet gennemføres som en del af festivalen. Undersøgelsen er udviklet i samarbejde med forskere på Aarhus Universitetshospital med professor og overlæge Søren Rittig i spidsen.   I Masseeksperimentet skal eleverne i samarbejde med lærerne blandt andet besvare spørgsmål om deres oplevelse af toiletforholdene, de skal registrere og observere adfærd i forbindelse med toiletbesøg og de skal – anonymt – besvare spørgsmål om eget vandladnings- og afføringsmønster.    

Tæt på naturvidenskaben

Masseeksperimentet er en årligt tilbagevendende aktivitet, der tager udgangspunkt i børn og unges hverdagsliv. Formålet er at give elever i skoler og gymnasier erfaring med praksisnær forskning og at give dem naturfaglig viden, der er meningsfuld og tæt på dem selv.   Med Masseeksperimentet får eleverne indsigt i den naturvidenskabelige metode og kan se, hvordan den kan bruges til at undersøge et problem fra deres egen hverdag – og måske på sigt være med til at afhjælpe sådanne problemer. Resultaterne af undersøgelsen forventes offentliggjort i december.  

  • Læs mere om masseeksperimentet

Selvom Naturvidenskabsfestival alene foregår i uge 39, så er målsætningen naturligvis, at interessen for naturvidenskab og teknik bliver vedvarende.   I den henseende er også Testoteket oprettet med støtte fra Industriens Fond. Testoteket er et online bibliotek over naturvidenskabelige forsøg. Forsøgene har forskellige sværhedsgrader og der kan også sorteres ud fra fagdiscipliner.  

  • Besøg Testoteket

Alt i alt har Industriens Fond støttet Naturvidenskabsfestival siden 2013, mens den nuværende bevilling løber frem til 2018.  

Projekt data

om projektet

Naturvidenskabsfestival afholdes hvert år i uge 39. Skoler, ungdomsuddannelser, biblioteker, museer, naturskoler, universiteter og virksomheder sætter fokus på naturvidenskab i løbet af ugen.

  • Læs mere her

Masseeksperimentet

Masseeksperimentet er Danmarks største skoleeksperiment. Hvert år udvikles et nyt eksperiment i samarbejde med en eller flere forskningsinstitutioner. Tidligere år har blandt andet beskæftiget sig med musikalitet og koncentration i skolen, skolers indeklima og børns spiseadfærd.
  • Læs mere om masseeksperimentet

Testoteket

Testoteket er et digitalt bibliotek over naturvidenskabelige forsøg. Besøg Testoteket her.
  • Prøv Testoteket

FØLG MED

I hele uge 39 stilles der skarpt på naturfagene i hele Danmark. Enkelte aktiviteter finder vej til Twitter.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.