Fremstillingsgazelle fandt vej til Fyn

Mobile Industrial Robots løb med FremstillingsGazellen, da Dagbladet Børsen i dag kårede årets gazelle-virksomheder.

Den fynske virksomhed Mobile Industrial Robots producerer autonome mobile robotter. Det er en efterspurgt vare og virksomheden har oplevet enorm vækst gennem flere år. Men det er ikke alene den opnåede vækst, som er baggrunden for juryens valg. Også det fortsat store potentiale ligger til grund for kåringen af den visionære virksomhed som årets vinder af FremstillingsGazelle-prisen.

Årets fremstillingsgazelle har haft en eksplosiv og aldeles imponerende vækst. De er vokset op i det fynske robotmiljø og har haft raketfart næsten uafbrudt siden starten. Virksomheden er et symbol på den stærke globale megatrend Industri 4.0, hvor digitalisering smelter sammen med den tunge industri. De producerer robotter til intern transport inden for både sundhedssektoren, industrien og detailhandlen og har bragt revolutionerende innovation til markedet,” siger Niels Lunde, chefredaktør på Dagbladet Børsen, der sammen med Kim Fausing, adm. direktør i Danfoss og Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond udgjorde årets jury.

Mobile Industrial Robots, ofte blot omtalt som MIR, blev stiftet i 2013, men er allerede til stede i 48 forskellige lande – også langt fra Danmark.

En stor del af produktionen foregår fortsat i Danmark, og tidligere i år løftede virksomheden sløret for store ambitioner og konkrete investeringer i øget produktion og nye faciliteter på dansk jord. Her er virksomheden gået sammen med en anden robotvirksomhed, Universal Robots, om at skabe en 32.000 kvadratmeter stor hub med fokus på innovation og produktion af primært kollaborative robotter, det vil sige robotter designet til menneskelig interaktion.

Vi er firstmovers. Vi har spottet et behov i markedet for den slags produkter, som vi laver. Før vi var der, var der ikke nogen, der har lavet den slags produkter. Og potentialet for vores produkter er kolossalt stort, så selvom vi er blevet 220 mand nu og har en omsætning på over 300 mio. kr., er vi stadigvæk på begynderstadiet,” siger Søren E. Nielsen, der er direktør for Mobile Industrial Robots.
 

Vigtigt med vækst i industrivirksomhederne

I år er mere end 1800 virksomheder lykkedes med at opnå gazelle-status og kunne i dag lade sig hylde, som Danmarks vækst-elite. Gazellerne fordeler sig typisk over mange forskellige brancher, men i samarbejde med Industriens Fond har Dagbladet Børsen valgt at sætte særligt fokus på vækstvirksomheder i industrien. Her er høje vækstrater nemlig en ekstra udfordring.

Ved at uddele en særlig pris med fokus på fremstilling ønsker vi at hylde en sektor, hvor det at skabe høje kontinuerlige vækstrater er særligt vanskeligt. Industrivirksomheder står ofte over for nogle dyre og tidskrævende udfordringer, når forretningsmodellen skal gentænkes, og innovation skal implementeres. Og time-to-market kan være relativ lang. Derfor er det især imponerende, når virksomheder i fremstillingssektoren opnår gazellestatus, og det vil vi gerne være med til at fejre og fremhæve som inspiration,” siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør i Industriens Fond og ser med både bekymring og fortrøstning på mulighederne for fremtidig vækst:

Når 2020 skal gøres op, kommer det nok til at se anderledes ud. Der vil stadigvæk være gazeller. Heldigvis. Men formentlig færre og nok også anderledes fordelt på tværs af brancher. Mange virksomheder har dog taget skeen i den anden hånd og har brugt 2020 til at gentænke produkter og forretningsmodeller. Forhåbentlig bliver modet og de gode initiativer præmieret med vækst på den lidt længere bane, og vi har også selv forsøgt at bidrage ved at lave forskellige tiltag som modsvar på corona-udfordringerne.
 

Forventet nedgang venter forude

Hen over de seneste 10 år har danske virksomheder blomstret. Det viser den årlige Børsen Gazelle-opgørelse. Hele 1885 danske virksomheder har i år levet op til kriterierne for at blive Gazelle og det antal er en stigning på 79 procent i forhold til 2010.

Men coronakrisen kan føre til et reduceret gazellefelt i 2021. Belært af nedgangen i antallet af gazeller efter finanskrisen i 2008 er det overvejende sandsynligt, at antallet af gazeller i år er et foreløbigt højdepunkt, inden de hårde vilkår og trængte eksportmarkeder under nedlukningerne her i 2020 tager nogle store bidder af virksomhedernes vækst.
 

Vigtigste kåring i nyere tid

Netop i år, hvor coronakrisen har gnavet dybt i dansk vækst, er det vigtigere end nogensinde før, at synliggøre de virksomheder, som excellerer i vækst og omstilling, understreger Dagbladet Børsens ansvarshavende chefredaktør og adm. direktør, Bjarne Corydon. Han vurderer, at kåringen af gazellerne i år er den vigtigste i nyere tid, og at det netop i år er vigtigt at give anerkendelse og synlighed til de danske vækstvirksomheders succeshistorier.

Netop det at få sat fokus på gazellernes særlige egenskaber i forhold til vækst og omstilling er noget af det, Danmark har brug for på vej ud af coronakrisen. 2020-gazellerne kåres på baggrund af deres resultater i 2019. Set i lyset af coronakrisen siden da vil nogle ligefrem tænke, at fortidens resultater er ligegyldige, når nutiden og fremtiden er så gennemgribende anderledes. Men jeg tror, at det forholder sig lige omvendt. Årets gazellekåring er den vigtigste i nyere tid. Fordi netop gazellernes særlige egenskaber er det, Danmark har brug for, for at komme tilbage ud af krisen,” vurderer Bjarne Corydon. 

Projekt data

Fremstillingsgazellen

Sammen med Dagbladet Børsen uddeler Industriens Fond hvert år fremstillingsgazellen til en dansk industrivirksomhed med høj vækst.

Finalisterne

Fem virksomheder udgjorde finalefeltet i kåringen af årets FremstillingsGazelle:

Læs mere om de fem virksomheder, deres vækst-rejser og det interessante produkt-sortiment som de hver især tilbyder.

Gazellen

Dagbladet Børsen har siden 1995 kåret gazeller blandt danske virksomheder. Det er blevet til 21.578 gazeller i løbet af de 26 år.

At blive gazelle kræver blandt andet fire på hinanden følgende års dokumenteret vækst i enten omsætning eller bruttoresultat, samt at firmaet samtidig har positiv indtjening og er et aktie- eller anpartsselskab.

Virksomhederne

Læs mere om Gazelle-kåringen i det særlige Gazelle-tillæg i Dagbladet Børsen.

MERE INFORMATION

Spørgsmål angående Fremstillings-Gazellen kan stilles til fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 33 37 62 08
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.