Virksomheder i vækst viser vejen

Med innovative produkter, attraktive forretningsmodeller og en sund sans for den gode handel, viser de danske gazelle-virksomheder hvordan koden til vækst og eksport kan knækkes. Den kode skal komme flere til gode - også når det handler om cybersikkerhed.

Med uddelingen af de prestigefulde gazelle-statuetter, fejrer Industriens Fond, sammen med Dagbladet Børsen, de hurtigst voksende virksomheder i Danmark. Det er der to grunde til.

For det første, så fortjener danske vækstvirksomheder at blive fejret. De skaber værdi til Danmark, de skaber arbejdspladser og de udvikler og leverer produkter, som kunder over hele kloden har glæde af.

For det andet, så kan de ambitiøse gazellevirksomheder tjene som inspiration til resten af dansk erhvervsliv. Hvordan har de gjort, hvordan skabes væksten, hvordan findes kunderne, hvordan håndteres presserende emner som cybersikkerhed, bæredygtighed og ny teknologi, og hvordan sikres det, at fremdriften varer ved over tid, og at den enkelte virksomheds konkurrenceevne styrkes år efter år?

Svarene på den slags spørgsmål kan findes hos gazellevirksomhederne og de svar kan være med til at styrke hele dansk erhvervsliv yderligere. Derfor er det afgørende, at gazellerne findes, fejres og fremvises som de gode forbilleder de er.

Er gazellerne særligt udsatte?

Virksomheder i vækst er attraktive for ejere, medarbejdere, samfund og investorer. Særligt hvis de vokser så eksplosivt som gazellerne gør.

Men attraktive virksomheder er også tillokkende for uønskede gæster. For når gazellerne vokser, så kommer der også flere dokumenter ind på fællesdrevet, mere data ind i kundekartoteket og flere penge i kassen. Og det gør dem interessante for hackere og andre kriminelle i cyberspace.

I det lys sætter Industriens Fond i 2023 særligt fokus på cybersikkerhed hos de danske gazeller, og – ikke mindst – gazellernes arbejde med at styrke cybersikkerheden.

Cybersikkerhed skaber konkurrenceevne

Fondens fokus kredser om de mange interessante konklusioner som det bredt omfavnende Cyberbarometer har kunnet drage om de danske virksomheders cybersikkerhedsindsatser – herunder den vigtigste konklusion, nemlig at øget cybersikkerhed øger virksomhedens konkurrenceevne.

Men også de kommende NIS2-krav er i fokus, da mange danske virksomheder – også mange gazeller – bliver påvirket af kravene.

Særligt vigtigt er dog det intensiverede fokus på D-mærket og den øgede konkurrenceevne som danske virksomheder kan opnå ved at arbejde mere struktureret med cybersikkerhed og ansvarlig datahåndtering.

I den forbindelse er fonden vært for en masterclass om cybersikkerhed, hvor også D-mærket konkretiseres.

Det gøres for at vise gazellerne – og alle andre virksomheder – at arbejdet med cybersikkerhed bør gribes meget struktureret an, og at der med D-mærket findes en håndgribelig vej mod øget cybersikkerhed.

Cybersikkerhed er således et altafgørende konkurrenceparameter for dansk erhvervsliv. Men det står ikke alene. Danske virksomheder – også gazellerne – skal også forholde sig til temaer som bæredygtig produktion, nye teknologier og internationalisering, der på hver sin måde påvirker dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Netop derfor, er det også på de fokusområder, at Industriens Fond hjælper små og mellemstore virksomheder i Danmark med at dygtiggøre sig og omsætte stærke kompetencer til øget konkurrenceevne og høj vækst.

Hvem er gazellerne?

Gazelle-virksomheder er danske virksomheder, på tværs af geografi og branchetilhørsforhold, der har opnået tårnhøj vækst.

Altså virksomheder, der hen over en årrække har formået at vokse eksplosivt og dermed lever op til en række ambitiøse vækst-kriterier.

I 2022 blev Bibs Production ApS, der har hjemme i Region Hovedstaden, kåret som landsvinder af fremstillingsgazellen, som er den gazelle-pris, der overrækkes af Industriens Fond.

Således var det Bibs Production ApS, der kunne lade sig hylde som den hurtigst voksende fremstillingsgazelle i et stærkt finalefelt bestående af Powercon A/S, TinyMobileRobots ApS, Landson Emission A/S og Poul Johansen Maskiner A/S fra henholdsvis Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland.

Gode gazeller – også i 2023

Igen i år fejres de danske vækstvirksomheder af Dagbladet Børsen og Industriens Fond. Det kan der læses meget mere om på Gazelleprojektets egen hjemmeside.

Her kan man også læse om alle regions- og landsvindere og om gazellens historie og ophav.

Man kan også besøge hele den partnerkreds, der, sammen med Industriens Fond, understøtter fejringen af de danske gazeller.

Og så kan man tilmelde sig til gazelleuddelingerne i Odense, Aalborg, Aarhus og København og være med til at fejre de danske vækstkometer.

Bibs Production ApS blev årets fremstillingsgazelle i 2022. Den 28. november 2023 kåres årets fremstillingsgazelle 2023. Men inden da kåres der regionale vindere i både Aalborg, Aarhus, Odense og København.

Udvalgte temaer

Bæredygtig produktion

Bæredygtig produktion

Læs mere
Industriens Fonds Cyberprogram arbejder målrettet på at styrke cybersikkerheden i danske virksomheder.

Cybersikkerhed

Cybersikkerhed

Læs mere
Danske virksomheder skal være først med nye teknologier

Nye teknologier

Nye teknologier

Læs mere
Industriens Fond arbejder for at få flere danske løsninger på det internationale marked.

Internationalisering

Internationalisering

Læs mere

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.