Nyt grønlandsk-dansk samarbejde om råstoffer

23.04.2013

Industriens Fond, Dansk Industri, Grønlands Arbejdsgiverforening og Danmarks Tekniske Universitet, DTU, er gået sammen om at styrke og støtte danske og grønlandske virksomheder, som i partnerskab vil byde ind på udvindingsopgaver i Grønland.

Projektet er opstået på foranledning af Industriens Fond, som støtter det med cirka 4 mio. kr. Pengene skal blandt andet bruges til at understøtte innovation og kompetenceudvikling, gennemførelse af konferencer og workshops samt udarbejdelse af en praktisk guide til, hvordan man driver forretning i Grønland.

- Industriens Fond udvikler og støtter projekter, som fremmer konkurrenceevnen og skaber værdi og arbejdspladser for danske industrivirksomheder. Vi har ikke foretaget en skarp afgrænsning af et Danmarksbegreb, men Fondens bestyrelse føler også varmt for Grønlands erhvervsliv, og projektet kan forhåbentligt være med til at understøtte udviklingen i både Grønlands og Danmarks erhvervsliv. Det er en win-win-situation, siger adm. direktør i Industriens Fond Mads Lebech.

Ifølge en rapport fra Lloyd’s of London i april 2012 vil der blive investeret over 500 mia. kr. over de næste ti år alene i efterforskning og udvinding af olie og gas i de arktiske egne. Det nye projekt skal ruste det grønlandske og danske erhvervsliv til at byde ind på opgaverne og derved etablere en stærk klynge af virksomheder inden for det grønlandsk-danske erhvervsliv.

- Vi ser i Dansk Industri meget frem til at gå ind i projektet. Samarbejdet mellem det danske og grønlandske erhvervsliv er helt oplagt. Vores historiske, kulturelle og sociale bånd skaber et stærkt grundlag for et produktivt partnerskab, og de danske virksomheder har mange af de kompetencer, der er brug for i de komplekse opgaver, som råstofudvindingen i Grønland indebærer, siger DI’s adm. direktør, Karsten Dybvad.

Også Grønlands Arbejdsgiverforening, GA, glæder sig over det nye samarbejde, som kan få stor betydning for Grønlands fremtid.

- Projektet er efter GA’s vurdering den bedste garanti for, at grønlandske virksomheder kommer med fra start. Grønland bliver ikke af sig selv rig af vores råstoffer, men af at træffe de rigtige beslutninger. Vi ønsker et frugtbart og tillidsfuldt samarbejde mellem grønlandske og danske virksomheder, hvor vi har gensidigt fokus på at bidrage til den industrielle udvikling, Grønland har så stærkt brug for, siger direktør i GA Brian Buus Pedersen.

DTU’s rektor Anders Bjarklev ser DTU’s rolle i det grønlandsk-danske samarbejdsprojekt som en naturlig del af universitetets samfundsnyttige virke.

- Det er en del af DTU’s formål at være til gavn for samfundet ved at nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab som dynamo for erhvervsudviklingen. DTU har allerede igennem en årrække været en drivkraft i udviklingen af Grønland som moderne vidensamfund. Dette er blandt andet sket gennem DTU’s involvering i uddannelsen af ingeniører med fokus på bæredygtig råstofindvinding. Derfor er det naturligt for DTU også at understøtte grønlandsk og dansk erhvervsliv i den fælles bestræbelse på at udnytte de nye kommercielle muligheder inden for råstofområdet.

 

Kontakt

Adm. direktør Mads Lebech, ml@industriensfond.dk Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. , mobil: 20949046.

Pressekoordinator i DI Kathrine Læsøe Engberg, kale@di.dk Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. , mobil: 29891381.

Konsulent i Grønlands Arbejdsgiverforening Ellen Lerch Høj Arnskjold, arnskjold@ga.gl Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. , mobil +299 58 74 58 / +45 24 87 36 40.

Chief Adviser Sune Nordentoft Lauritsen, Danmarks Tekniske Universitet, snl@polar.dtu.dk Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. , mobil: 23743569.