Iværksættere med teknologi til fremtidens byer

Otte lovende teknologivirksomheder er udvalgt til Urbantech-projektet. De skal være med til at sætte turbo på udviklingen af digitale løsninger til fremtidens bæredygtige byer.

Op imod 70 procent af jordens befolkning forventes ifølge FN at bo i en storby i 2050. Det skaber store udfordringer og behov for nye innovative og digitale løsninger, der kan skubbe byggeriet og byudviklingen i en mere effektiv og bæredygtig retning.

Nu skal otte tech-startups være med til at sætte turbo på udviklingen af tech-baserede løsninger til fremtiden bæredygtige byer – både globalt og inden for Danmarks grænser.

Det sker gennem Urbantech – et program for lovende, nystartede og innovative teknologivirksomheder, som de tre danske virksomheder COWI, VKR Holding/VELUX og EWII står bag med støtte fra foreningen Realdania og Industriens Fond.

Gennem UrbanTech-programmet får de otte startups mulighed for at skalere og videreudvikle deres løsninger gennem et intenst og skræddersyet accelerationsforløb.

Urbantech skal mere end bare at skabe nye, spændende tekniske løsninger til byerne. Det er store samfundsmæssige udfordringer, vi søger svar og løsninger på. Løsninger, som f.eks. kan hjælpe byerne i klimakampen og med ressourceudfordringerne, men også med at skabe mere sundhed og tryghed. Ofte kommer nye løsninger i mødet mellem små og store virksomheder, hvor nytænkning kombineres med markedsadgang og skalering, hvilket netop er modellen i Urbantech,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.
 

Årets udvalgte startups har stort bæredygtighedspotentiale

Gennem Urbantech samarbejder de udvalgte startups med de tre danske virksomheder COWI, VKR Holding/VELUX og EWII, som skal hjælpe iværksætterne med at videreudvikle deres teknologi og forretninger. Men de tre veletablerede virksomheder ser også en attraktiv forretningsmæssig gevinst ved samarbejdet:

Morgendagens vindere er de digitale frontløbere. Både når det gælder små og store virksomheder. Og der er ingen tvivl om, at de udviklingsmiljøer, der findes omkring startups er enormt inspirerende for COWI; vi får en indsigt i nye teknologier – også uden for vores egen branche – og vi bliver testet på vores agilitet og kreativitet. Sidste års forløb demonstrerede, hvor meget begge parter kan lære fra hinanden i forhold til at skabe innovative løsninger, der både er kommercielt og miljømæssigt bæredygtige,” siger Lars-Peter Søbye, CEO i COWI.

Vi ser frem til dette års hold af innovative virksomheder med ideer til bæredygtig udvikling af fremtidens byer. Vores erfaring fra første år er, at denne form for samarbejde beriger begge parter, og arbejdet i Urbantech er desuden en vigtig inspiration for vores forretningsområder – herunder produktudviklingen i VELUX,” siger Mads Kann-Rasmussen, CEO i VKR Holding.

Vi forventer os meget af Urbantech-programmet, for vi har allerede set, at det kan bidrage væsentligt til vores strategiske udvikling. Iværksætterne bringer både perspektiver og lethed til bordet, og i et godt samspil med os kan vi skabe noget, ingen før havde tænkt på. Denne gang handler det om bæredygtig, digital udvikling af vores byer, og her er der et kæmpepotentiale – for eksempel i form af bygninger, der kan bruges til energi-opbevaring eller kølehuse, der kan digitaliseres. Det er helt aktuelt i forhold til den grønne omstilling, og der er masser at tage fat i,” siger Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i EWII.

I Urbantech 2020 skal der blandt andet arbejdes med innovative anvendelser af sensorer, nye måder at styre projekter og aktiver i byrummet samt nye tilgange til strategisk indsigt fra datastrømme. Alt sammen teknologier med potentiale til at blive brugt i stort format, hvilket lægger op til betydelige bæredygtighedsgevinster – leveret af virksomheder fra Danmark til byer over hele verden.

Urbantech skal trække innovative produkter, kreative virksomheder, og talentfulde mennesker til Danmark. På den måde opbygges et endnu stærkere dansk økosystem inden for byløsninger. Det skal gavne de etablerede virksomheder i sektoren, men også de iværksættere der fremadrettet skal spire i spændingsfeltet mellem teknologi, bæredygtighed og byggeri,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.
 

Urbantech har ført til forretningsmæssige resultater

Det er anden gang, Urbantech løber af stablen. Under første runde, der startede op i 2019, blev der blandt andet arbejdet med udviklingen af nye tiltag, når det gælder gennemsigtige solceller, nye sensorer til forbedring af indeklimaet og sensor-baserede teknologi, der minimerer geotekniske usikkerheder på kæmpeprojekter. Og for mange startups gav samarbejdet et regulært boost til deres kommercielle udvikling.

Projekt data

Programmet

Læs mere om UrbanTech på programmets egen hjemmeside.

8 start-ups

Otte iværksætter-virksomheder er udvalgt til at deltage i årets udgave af UrbanTech. Møde dem her.

Partnerskabet

Fire organisationer er gået sammen med Industriens Fond om at skabe Urbantech-programmet. Besøg dem her.

KONTAKT

Eventuelle spørgsmål angående Industriens Fonds støtte til UrbanTech kan stilles til fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.