Har du et pas til dine produkter?

Fagansvarlig i FORCE Technology Susanne Otto mener, at alle danske produktionsvirksomheder skal 'komme på fornavn' med ecodesign-forordningen.
EU er i gang med at omskrive spillereglerne for, hvordan produkter designes, dokumenteres og sælges. I centrum for det arbejde står den såkaldte Ecodesign-forordning og det digitale produktpas.
26. maj 2025 / Bæredygtig produktion
Ecodesign-forordningen og det digitale produktpas får stor betydning for danske produktionsvirksomheder, og der er konkurrencefordele at hente ved at være compliant som de første, lyder budskabet fra fagansvarlig i FORCE Technology, Susanne Otto, der er specialist på området og en del af projektteamet i Cirkulære produkter – ecodesign og produktpas.
Her dykker vi ned i, hvad den kommende lovgivning går ud på, og hvordan man som dansk produktionsvirksomhed bør forholde sig til de kommende krav, der skal styrke cirkulær produktion på tværs af Europa.
“En paraply-forordning…”
“Ecodesign-forordningen er en paraply, der beskriver, hvordan man laver cirkulære produkter. I stedet for at være én samlet regel, man som virksomhed skal efterleve fra dag ét, fungerer forordningen som en paraply, der giver EU-kommissionen mulighed for at fastsætte konkrete krav til forskellige produktgrupper – ét område ad gangen,” forklarer Susanne Otto.
Forordningen træder i kraft i forskellige faser, afhængigt af produkttype og sektor. Det betyder, at EU-Kommissionen gradvist vil udarbejde og implementere produkt-specifikke reguleringer (gennem såkaldte delegerede retsakter), herunder krav om digitale produktpas for visse produktgrupper som f.eks. batterier, tekstiler, elektronik og byggevarer.
Dine produkter skal have papirerne i orden
Produktpasset hænger altså sammen med forordningen og er et digitalt informationsværktøj, som skal indeholde detaljerede oplysninger om et produkts materialeindhold, genanvendelse og miljøpåvirkning.
“Altså data, der dokumenterer, at produktet overholder reglerne. Batteriforordningen vil træde i kraft i 2026 som det første,” forklarer Susanne Otto.
Hvordan skal virksomhederne forholde sig til det her nu?
“Virksomhederne skal begynde at samle data ind nu for at blive klogere. Det at få overblik over sine bæredygtighedsdata tager tid. Og undervejs i det arbejde, kan det være man bliver opmærksom på nogle problemer – fx at ens produkter ikke er så bæredygtige, som man troede. Derfor er det en god ide at komme i gang nu.”
Der er jo lige nu et stort fokus på EU’s (over)reguleringstrang, og hvordan det hænger sammen med lav vækst, og Trump-administrationen er i gang med at rulle ‘Inflation Reduction Act tilbage’. Set i det lys, er der så ikke en chance for, at EU dropper de her nye krav?
“Grøn omstilling er kommet for at blive. Jeg vil sige, at det er en farlig strategi at sidde på hænderne. Det kan godt være, at der lyder nye toner fra Vest, men det bliver i den grad balanceret fra Øst. I Kina er de også i gang med at lave deres eget produktpas. Så verden kører altså videre.”
For mange SMV’er er det svært at finde tid og ressourcer til at prioritere arbejdet med de her krav?
“Jo, men der er også rigtig meget gevinst i at få styr på det her nu. Det er jo ikke noget, virksomhederne skal gøre for EU’s skyld. Det er noget, vi gør for klodens skyld. Og der er store konkurrencefordele i at være klar nu,” siger Susanne Otto og fortsætter:
“De store virksomheder; Danfoss, Grundfos og Lego er jo allerede rigtig godt i gang med det her. Hvis man skal ind som leverandør og sælge til dem, så stiller de jo allerede i dag ret markante bæredygtighedskrav.”
Krav der som minimum vil være compliant med ecodesign-forordningen.
“De virksomheder, der allerede nu er forberedt, er meget attraktive. Så i sidste ende handler det om at fremtidssikre sin forretning,” siger Susanne Otto.
Det kan din virksomhed gøre nu
Skal din virksomheds bæredygtighedsarbejde dokumenteres i overensstemmelse med de kommende EU-krav? Her er fem gode råd:
1. Start med dine mest centrale produkter
Du behøver ikke analysere hele sortimentet på én gang. Vælg et produkt, der har stor betydning for forretningen – og undersøg, hvordan du kan gøre det mere holdbart, reparerbart eller genanvendeligt.
2. Kortlæg dine materialer og leverandører
Du kan ikke arbejde med ecodesign uden at kende dine data. Begynd at få overblik over, hvilke materialer dine produkter består af, og hvor de kommer fra. Det er første skridt mod et digitalt produktpas.
3. Tænk i hele livscyklussen – ikke kun produktion
Design handler ikke kun om at producere effektivt, men også om hvordan produktet bruges, og hvad der sker, når det ikke længere virker. Kan det skilles ad? Kan det opgraderes? Kan det bruges igen?
4. Følg med i lovgivningen – den kommer tættere på
EU’s krav til dokumentation og cirkularitet rykker tættere på. Der kan ske ændringer, og reguleringen kan have meget stor betydning – især, hvis virksomheden eksporterer. Så følg med.
5. Brug netværk og projekter til at komme i gang
Du står ikke alene. Der findes projekter (som dette), netværk og eksperter, der kan hjælpe med konkret viden og værktøjer. Det behøver hverken være dyrt eller svært at tage første skridt.
Læs mere om projektet her.