Danske SMVer kan realisere kæmpe potentiale ved at digitalisere med fintech løsninger

16.02.2021

Industriens Fond støtter nyt ambitiøst projekt som skal hjælpe Danske SMVer med at øge produktiviteten og konkurrencedygtigheden gennem brug af finansiel teknologi (fintech).

Ifølge analyse fra Dansk Industri bruger SMVer i Danmark væsentligt færre penge på IT end de større virksomheder, og SMVerne tror mindre på, at digitalisering vil kunne skabe vækst og job i kommende år. Der er dog ingen tvivl om, at digitalisering og brug af nye teknologier er afgørende, hvis de danske SMVer fortsat skal kunne øge deres produktivitet og være konkurrencedygtige.

Den danske erhvervsstruktur med mange SMVer har en særlig udfording i forhold til digitalisering og den aktuelle pandemi har med alt tydelighed vist, hvor sårbare de danske SMVer er i krisesituationer.
 

Fintech kan vise vejen ud af krisen

Samtidig har krisen vist, at digitalisering og i mange tilfælde fintech løsninger kan være en vigtig vej gennem kriser for virksomhederne. Digitalisering gavner både virksomheder når det går opad og nedad, og særligt fintech relaterede løsninger, der eksempelvis kan hjælpe med alternative finansieringsmuligheder har vist sig gavnlige i krisetider.

Chef for innovation i Copenhagen Fintech, Simon Schou udtaler, “Danmark har en særlig stærk position når det gælder B2B fintech løsninger. De bygger bl.a. på en digital infrastruktur som er second-to-none, adgang til offentlige data og adgang til betalingsdata (PSD2) som betyder mere innovation til gavn for det brede danske erhvervsliv”.

Simon Schou fortsætter, ”der har været meget fokus på fintech som ”kun” gavner den finansielle sektor, men vi ser i stigende grad, at Danske SMVere i mange forskellige industrier kan opnå betydelige omkostningsbesparelser eller skabe innovative nye forretningsmodeller ved at anvende finansiel teknologi. Netop derfor er vi særlig glade for at Industriens Fond har valgt at støtte dette projekt”.

Industrien Fond har med bevillingen på 3,88 mio. kr. lagt vægt på, at projektet har et dobbelt formål. Dels at løfte digitaliseringen af danske SMVer, dels at stimulere vækstlaget af danske fintech startups.
 

Stort potentiale for de SMVer der griber bolden

Brug af ny teknologi kan optimere forretningen og øge konkurrenceevnen i danske virksomheder. Men der er for få – særligt blandt mindre virksomheder – der griber mulighederne. På det finansielle område findes en række digitale løsninger som relativt hurtigt kan gøre en forskel i mange virksomheder. Det potentiale vil vi gerne være med til at forløse og fremvise, ved at bringe den spirende fintech-branche herhjemme tættere på det øvrige erhvervsliv,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Dansk Industri ser også et stort potentiale i digitalisering med finansiel teknologi. Flere pilotprojekter har vist, at de løsninger fintech-virksomhederne kan levere kan bruges og har interesse i et bredt SMV-segment på tværs af brancher. Det gælder fx nye lønsystemer, bogholderiløsninger og løsninger til at sikre compliance på komplekse områder.

Direktør for DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg udtaler, ”Vi arbejder i DI aktivt med at løfte digitaliseringen af SMVerne og samtidigt stimulere vækstlaget af tech-startups på tværs af brancher. Fintech-startups er isbrydere i det felt, og vi glæder os til gennem projektet at få matchet SMVere og fintech startups, så SMVerne får glæde og konkret forretningsværdi af de mange gode digitale løsninger, der i øjeblikket bliver skabt i fintech-virksomhederne ”.

Én af de meget lovende startup virksomheder som målretter sig med succes mod SMV segmentet er fintech virksomheden Moneyflow. Direktør Kim Rehfeld ser store muligheder i projektet.

Jeg startede Moneyflow fordi jeg tror på at personer og virksomheder skal betales når de vil og når de har behov. Mange små og mellemstore virksomheder har udfordringer med lange betalingsfrister og dette projekt kan være med til at skabe langt større opmærksomhed omkring hvordan finansiel teknologi kan hjælpe med at få styr på bl.a. forretningens cash flow. Specielt i en krisetid kan dette være afgørende for virksomhedens overlevelse.

 

 

Projektet

Læs mere om det nye projekt på fonden projektetside.

  PROJEKTPARTNERE

  Projektet udføres af Copenhagen Fintech i samarbejde med DI

  TEMAINDKALDELSE 

  Projektet er skabt i kølvandet på Industriens Fonds coronaindsats Styrket gennem Krisen – en del af genstartNU.dk.

  Mere info

  Yderligere information om det nye projekt kan fås hos fondens sekretariat.

  Ole Østrup
  Formidlingschef
  Mobil: 23 80 06 60
  Mail: oos@industriensfond.dk