Industriens Fonds cyberindsats
Gennem en målrettet indsats ønsker Industriens Fond at styrke danske virksomheders arbejde med cybersikkerhed.
Virksomheder bliver i stort omfang udsat for cyberkriminalitet og alt tyder på at både antallet og omfanget af angreb vil stige fremadrettet. Angrebene koster danske virksomheder dyrt på både bundlinje, kunderelationer og renommé. Derfor er det vigtigt at stille skarpt på cybersikkerheden i danske virksomheder, men også hos samarbejdspartnere og leverandører.
Cyberkriminalitet rammer på mange forskellige måder. Phishing, identitetstyveri, ransomware-angreb, vira, malware og mange andre former for kriminalitet. Det kan være IT- og produktionsinfrastruktur som rammes, der kan stjæles fra databaser og fortrolige forretningshemmeligheder og der kan laves målrettede angreb mod medarbejdere, hvor deres adfærd eller arbejdsmetoder udnyttes gennem for eksempel social engineering eller online scams. Og det er blot enkelte eksempler. For cyberkriminalitet findes i mange former - og der bliver ikke mindre af den i fremtiden, hvor flere og flere produkter og forretningsmodeller gøres digitale.
Derfor handler det både om at være teknologisk, adfærdsmæssigt og kompetencemæssigt rustet til at forebygge og håndtere cyberangreb.
På den baggrund har Industriens Fond iværksat en særlig indsats med fokus på cyberkriminalitet. Fonden har afsat 100 mio. kroner til formålet, og de skal blandt andet bruges til at forbedre virksomheders og medarbejderes adfærd og kompetencer inden for cyber-området.
Derudover er det også vigtigt, at virksomheder har fokus på at styrke IT-sikkerheden i de produkter og løsninger, som udvikles, produceres og eksporteres. Kun på den måde kan danske virksomheder vedblive med at være konkurrencedygtige i fremtiden, hvor sikkerhed må formodes at være højt på dagsordenen hos alle eksisterende og potentielle kunder.
Fondens indsats inden for cyberkriminalitet skal således tage fat på flere forskellige områder, og er ikke øremærket ét specifikt emne. Der er derimod tale om en holistisk indsats, der skal bistå erhvervslivet på flere parametre.
Den samlede indsats
Industriens Fonds arbejde med cybersikkerhed i dansk erhvervsliv fokuserer helt overordnet på tre områder. Awareness, Modstandsdygtighed og Innovation. Ud over de tre meget virksomhedsrettede fokusområder, så skal fondens indsats også bidrage til, at arbejdet med cybersikkerhed i bred forstand udvides og forbedres i og omkring dansk erhvervsliv.
Blandt andet skal erhvervslivet og beslutningstagere hele tiden have adgang til aktuelt og relevant viden på området, der skal arbejdes mere systematisk med at skabe gode og tværgående partnerskaber inden for cybersikkerhed og så skal kompetenceniveauet generelt hæves.
Gennem cyberindsatsen igangsætter Industriens Fond løbende nye projekter. Projekterne adresserer ofte konkrete udfordringer og arbejder blandt andet med tekniske sikkerhedsløsninger, produktudvikling og uddannelse.
Projekter
KONTAKT
Nye projektidéer, faglige input, overvejelser og eventuelle spørgsmål hilses velkomne.
Tim Sloth Jørgensen
Programchef
Telefon: 70 20 92 08
Mail: tsj@industriensfond.dk
Malene Stidsen
Projektleder
Telefon: 33 37 62 34
Mail: ms@industriensfond.dk
Værktøjer
Herunder findes nogle af de værktøjer, som er udarbejdet som en del af cyberindsatsen:
SpionageTesten
SpionageTesten er et gratis online-værktøj, som assisterer virksomheder med at forberede sig på cyberkriminalitet og industrispionage.
SikkerKollega
Læringsspillet ”SikkerKollega" hjælper virksomheders ansatte med at forebygge, genkende og reagere aktivt på svindelforsøg og cyberangreb.
Vejledninger til bestyrelser
Til brug i bestyrelser findes tjekliste, vejledninger og anbefalinger til styrkelse af cyberkompetencer.