Blockchainteknologien kan bane vej for vækst

14.11.2019

Rapport fra European Blockchain Center kortlægger dansk erhvervslivs interesse for blockchain-teknologien. Og den er stor. Men der er også tydelige forskelle fra branche til branche. Danmark og danske virksomheder står med både muligheder og udfordringer foran sig.

Blockchainteknologien har fået stor opmærksomhed de senere år. Der tales om funktionalitet, om store potentialer, om nye banebrydende forretningsmodeller og om hvordan teknologien i praksis skal implementeres, for at gavne dansk erhvervsliv og skabe vækst.

Og virksomhederne forventer da også at blockchainteknologien kommer til at påvirke deres forretning. Det – og meget andet – fremgår af en ny kortlægning, som er udarbejdet på IT-Universitet i København og viser hvor Danmark og dansk erhvervsliv er på blockchain-området i dag.

Det handler om at få noget konkret viden på bordet. Dels om danske virksomheders brug af blockchainteknologien, dels om hvordan vi i Danmark er rustet til at udnytte de muligheder som teknologien potentielt bringer med sig,” siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør i Industriens Fond.

Fonden har gennem længere tid interesseret sig særligt for blockchainteknologien og mulige anvendelsesmuligheder, og det er med det udgangspunkt, at fonden er gået sammen med European Blockchain Center på IT-Universitetet, Dansk Industri, Danmarks Statistik og Fraunhofer IAO i Tyskland om at kigge nærmere på blockchainteknologiens udbredelse i Danmark.

Fonden arbejder med at styrke danske virksomheders konkurrenceevne. Blandt andet gennem innovation og anvendelse af ny teknologi. For at en virksomhed kan vurdere om blockchainteknologien er relevant, så kræver det et vist kendskab til teknologien og det er på den baggrund, at fonden sætter flere forskellige projekter i søen med fokus på konkret anvendelse af blockchains i danske virksomheder og brancher,” siger Thomas Hofman-Bang, og peger på at kortlægningen blandt andet viser, at der allerede er en spirende interesse og brug af blockchains i dansk erhvervsliv, men også at eksempelvis produktionsvirksomheder typisk er mindre klar til at kaste sig over blockchainteknologien.
 

Danmark er fint med - men udfordringer lurer i horisonten

Ser man på det generelle billede i Danmark, er der flere positive ting at slå ned på. Sådan lyder vurderingen fra rapportens hovedforfatter.

Danske virksomheder er langt fremme i skoen i forhold til at forstå blockchain, og at tænke det ind i deres forretning. Det illustreres blandt andet af, at 15 procent af af de store virksomheder og 12 procent af de mellemstore allerede bruger blockchain-baserede løsninger. De bruger det selvfølgelig i meget forskellig udstrækning, men eftersom blockchain endnu er et ret nyt fænomen, har det overrasket mig,” siger professor Roman Beck, der er leder af European Blockchain Center på IT-Universitetet i København.

Selvom han ser mange muligheder for Danmark og dansk erhvervsliv, så er det samlede billede ikke lutter lagkage.

Der tegner sig et billede af, at virksomhederne ikke synes, at innovationsklimaet i Danmark er godt. Dermed risikerer man, at nogle virksomheder vil registrere deres hovedkvarter i andre lande som for eksempel Schweiz eller USA, og det kan få enorm betydning for Danmarks position på det her område,” pointerer Roman Beck, der også har et par anbefalinger klar i ærmet.

Først og fremmest er der brug for at skabe en bredere viden om blockchain i det danske samfund. Viden er fundamentet for udvikling af innovative løsninger og politisk prioritering af blockchain,” siger han.
 

Mere viden og flere erfaringer til danske virksomheder

Internationalt sker der enormt meget på blockchain-området i disse år. Og et land som Danmark har gode forudsætninger for at spille en hovedrolle.

Det er spændende, at så mange virksomheder er interesseret i blockchain-teknologien. Danske virksomheder er blandt de mest digitale i EU. For at fastholde den position skal vi hele tiden kigge på, hvilke nye teknologier, der kan give virksomhederne værdi. Vi håber, at vi med de nye tal i lommen kan få flere virksomheder til at gå fra interesse til investeringer i blockchain,” siger Christian Hannibal, der er digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri.

Men hvis dansk erhvervsliv skal med på vognen, så kræver det flere forskellige ting. Heriblandt flere erfaringer med teknologien.

I Danmark mangler vi for eksempel kompetencer inden for blockchains. Mangel på relevant arbejdskraft ses i mange sammenhænge i dansk erhvervsliv. Særligt når det handler om ny teknologi. Men det skal ikke stå i vejen for at bringe mere viden og blockchainerfaring ud i danske virksomheder, og derfor ser vi, at flere af de projekter som fonden har søsat på blockchain-området, orienterer sig mod udlandet for at hente erfaringer, inspiration og konkrete case-eksempler,” siger Thomas Hofman-Bang og peger dernæst på den ledelsesopgave der ligger i at gøre danske virksomheder klar til at adoptere ny teknologi:

Vil man med på vognen, så kræver det ledelsens dedikation og engagement. Det gælder altid, når vi taler udnyttelse og implementering af ny teknologi. Det er simpelthen alfa og omega.

Selvom udfordringerne er både tydelige og store, så er der også elementer der danner grobund for optimisme.

Rapporten viser, at jo mere virksomhederne ved om blockchainteknologien, desto større vurderer de potentialet. Det tyder på, at danske virksomheder er ambitiøse og nysgerrige med henblik på brugen af den nye teknologi. Og de ved, at det er afgørende at forholde sig til de nye muligheder, der opstår i kølvandet på teknologiudviklingen,” siger Thomas Hofman-Bang og påpeger, at selvom der tales meget om blockchainteknologien, så er det fortsat småt med konkrete erfaringer i dansk erhvervsliv og at fonden derfor særligt kigger på muligheden for at skabe egentlige brugseksempler i samarbejde med blandt andet virksomheder og brancheorganisationer.

Læs rapporten

Rapportens udgives af European Blockchain Center på IT-Universitetet i København. Hele rapporten kan læses her.

Temaindkaldelsen

Ud over den nye rapport - Economic Impact of Blockchain - har Industriens Fond støttet en række andre projekter med fokus på blockchainteknologien. Det er gjort i kølvandet på en temaindkaldelse med netop blockchainteknologien som det dominerende omdrejningspunkt. Læs mere om temaindkaldeser i Industriens Fond nedenfor, og besøg de projekter som fonden har støttet med fokus på blockchain.

KONTAKT

Yderligere information kan fås ved at kontakte Industriens Fonds sekretariat:

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk