Flere unge skal interessere sig for cybersikkerhed

06.10.2020

Ny national indsats skal inspirere flere unge til en uddannelse og karriere inden for cybersikkerhed.

Et nyt nationalt cybersikkerheds-projekt samler et stærkt partnerskab af uddannelsesinstitutioner og en række andre aktører. Sammen skal de vække interessen for cybersikkerhed blandt unge.
 

Cybertruslen er stigende

Truslen mod danske virksomheder og offentlige institutioner fra cyberangreb er stærkt stigende. Samtidig bliver konsekvenserne af angreb og nedbrud større og større, og cybertruslen kan reelt blive en barriere for at udnytte digitaliseringens muligheder.

Ifølge Center for Cybersikkerhed har alle virksomheder og organisationer i dag et akut behov for at beskytte deres ressourcer og systemer samt for at overvåge og løbende iværksætte nye tiltag til forebyggelse af cyberangreb. Derfor er der stor efterspørgsel efter flere og bedre kompetencer inden for området – en efterspørgsel, som nu imødekommes med det nye projekt, der igangsætter flere fokuserede indsatser.

”Vi oplever, at rigtig mange virksomheder har udfordringer med at besætte stillinger inden for cybersikkerhed, og manglen på kandidater med ekspertise inden for netop dette vil stige de kommende år. Derfor har vi brug for unge, der vil uddanne og specialisere sig i cybersikkerhed og unge, der har viden om cybersikkerhed med i bagagen,” forklarer Jens Myrup Pedersen, projektleder og lektor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet.

De betragtninger genkendes også hos Industriens Fond, der støtter det nye projekt som led i fondens samlede indsats inden for cybersikkerhed.

”Manglen på relevante kompetencer rammer erhvervslivet dobbelt. Dels er det svært at forsvare sine produkter, sine data og sin forretning mod hackere og vira hvis man ikke har adgang til de rette kompetencer. Men derudover er det også hæmmende for innovation og vækst fordi sikkerhedskompetencer også er afgørende når virksomheder udvikler nye internetopkoblede produkter, IOT-løsninger eller digitaliserer produktionen. Derfor er manglen på kompetencer med til at svække konkurrenceevnen – og den udvikling vil vi gerne bidrage til at få vendt,” siger Tim Sloth Jørgensen, programchef for Industriens Fonds samlede cyberindsats.
 

Et nyt community til interesserede unge

Den nye nationale indsats vil bidrage til, at der uddannes unge, der vil specialisere sig i eller arbejde med cybersikkerhed. Derfor sigter projektet blandt andet efter at udvikle communities, så de interesserede unge har mulighed for at dyrke og fastholde deres interesse i cybersikkerhed – samtidig med, at de får muligheder for at dygtiggøre sig yderligere.

Disse communities udvikles i et tæt samarbejde mellem projektets aktører og har således både tråde ud til uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

”Vi ved at der er rigtig mange unge, der synes at cybersikkerhed er spændende, og vi har gode erfaringer med at fange interessen hos dem. Problemet er, at de efterfølgende mangler et fælles community – det får vi mulighed for at skabe med dette projekt,” forklarer Jens Myrup Pedersen.

De lokale communities i hele Danmark skal, i samarbejde med erhvervslivet, inspirere de unge til at dyrke og videreudvikle deres kompetencer indenfor cybersikkerhed.

”Cybersikkerhed er en forudsætning for en tryg og sikker verden. Det gælder for både virksomheder, myndigheder og borgere, og vi kan kun være begejstrede for initiativer, som øger fokus og interessen for området. Systematic udvikler en række samfundsbærende softwaresystemer, og derfor arbejder vi med sikkerhed i software og cybersikkerhed på højeste niveau. Vi vil med glæde bidrage til initiativet og dele viden samt erfaring med unge talenter og invitere dem ind i vores virksomhed, så de kan få et indblik i arbejdet med cybersikkerhed i it-branchen. Det er positivt, hvis initiativer som dette kan være med til at skabe engagement og interesse blandt de unge, som i fremtiden skal værne om vores fælles sikkerhed og tryghed,” forklarer Kim B. Larsen, der er CISO hos Systematic.

Udover at etablere communities vil projektet også tilbyde undervisning i cybersikkerhed til unge på ungdomsuddannelserne samt etablere et talentakademi indenfor cybersikkerhed. I den sammenhæng kommer projektet også til at arbejde med uddannelsesmateriale inden for eksempelvis etisk hacking.

Det nye projektet realiseres af Akademiet for Talentfulde Unge, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Copenhagen Business School, IT-Universitetet, Happy42, Forsvarets Efterretningstjeneste og Industriens Fond, der desuden støtter projektet med 17,4 mio. kroner.

Projektet

Læs meget mere om det nye projekt ved at besøge projektets hjemmeside.

Partnerkredsen

Det nye projekt er søsat af en række partnere der allerede har mange aktiviteter rettet mod unge danskere. De erfaringer bringes også i spil i det nye projekt. Besøg partnerne her.

Cyberindsatsen

Industriens Fond har støttet flere forskellige projekter som led i fondens samlede cybersikkerheds-indsats. Der kan læses mere om indsatsen her.

KONTAKT

Spørgsmål om det nye projekt kan stilles til fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingsansvarlig
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk